Tunnelboormachine: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|300px|Een tunnelboormachine in [[Seattle.]] Een '''tunnelboormachine''' (TBM) is een machine die gebruikt w...')
(geen verschil)

Versie van 26 jan 2013 20:06

Een tunnelboormachine in Seattle.

Een tunnelboormachine (TBM) is een machine die gebruikt wordt om boortunnels aan te leggen. Tunnelboormachines worden ter plaatse geassembleerd en kunnen hergebruikt worden in veel gevallen. Een tunnelboormachine heeft veelal een diameter van circa 11 meter (voor een buis met 2 rijstroken), maar ook grotere diameters komen voor, de grootste zijn 19 meter in diameter.

Geschiedenis

De eerste tunnelboormachine werd gebouwd voor de bouw van de Fréjusspoortunnel in 1846. De tunnel werd echter niet afgebouwd met de tunnelboormachine vanwege tegenslagen. In 1853 werd de eerste tunnelboormachine in de Verenigde Staten gebouwd voor de Hoosac Tunnel in Massachusetts, maar ook deze werd niet afgebouwd met de tunnelboormachine vanwege technische problemen. Vanaf circa 1970 werden tunnelboormachines op grotere schaal gebruikt voor de aanleg van wegtunnels in de Alpen. Tunnelboormachines krijgen regelmatig een naam. Het is één van de grootste machines die in de wereld gebruikt worden in de wegenbouw.

Nederland

In Nederland zijn enkele wegtunnels als boortunnel met een tunnelboormachine aangelegd;

Referenties