Hoofdmenu openen
Flag of Tuvalu.svg
Tuvalu
Tuvalu.png
Hoofdstad Funafuti
Oppervlakte 26 km²
Inwonertal 12.000
Lengte wegennet 8 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode TUV

Tuvalu is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in het midden van de Pacifische Oceaan. Het land bestaat uit enkele minuscule atollen. Het is na Nauru de kleinste eilandnatie van Oceanië, en het op drie na kleinste land ter wereld. Daarnaast is op één na kleine land gemeten naar bevolkingsaantal. Het land telt 12.000 inwoners. De hoofdstad is Funafuti.

Inhoud

Inleiding

Tuvalu is een serie atollen in het midden van de Pacifische Oceaan. Naar het noorden ligt Kiribati, naar het zuidwesten ligt Vanuatu en naar het zuiden ligt Fiji. De hoofdstad Funafuti ligt op de gelijknamige atol en telt 4.500 inwoners. Het hoogste punt ligt op 4 meter boven zeeniveau. Tijdens grote stormen kan het gehele land onderwater lopen.

Het land kwam tegen het einde van de 19e eeuw onder Britse invloed, en was onderdeel van het land als een kolonie. In 1978 werd Tuvalu onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en is economisch onderontwikkeld met een inkomen van $ 1.600 per inwoner. De enige goede banen zijn bij de overheid, de rest van de bevolking leeft van de landbouw voor eigen voorziening. Er zijn geen grondstoffen en er is vaak een tekort aan water.

Wegennet

Een wegennet is vrijwel non-existent. De meeste atollen zijn zo klein dat er amper genoeg is voor één straat met huizen. Er is slechts 8 kilometer weg in Tuvalu, veelal straten in de hoofdstad Funafuti. Deze wegen zijn rond 2002 geasfalteerd. Men rijdt links, maar autoverkeer is zeer beperkt vanwege de korte afstanden. Er zijn veerdiensten tussen sommige atollen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Tuvalu.

Bewegwijzering

Er is geen bewegwijzering in Tuvalu.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu