Hoofdmenu openen
US 221.svg
US 221 GA map.png
US 221
Begin Quitman
Einde Pollards Corner
Lengte 263 mi
Lengte 423 km

De US 221 is een US Highway in de Amerikaanse staat Georgia. De weg vormt een noord-zuidroute in het zuidoosten van de staat, tussen Quitman aan de grens met Florida en Pollards Corner aan de grens met South Carolina. De weg komt niet door echt grote plaatsen, Valdosta is de belangrijkste stad op de route. De weg is 423 kilometer lang.

Routebeschrijving

 
De US 221 ten zuiden van Hazlehurst.

De US 221 in Florida komt vanuit Perry de staat Georgia binnen en verloopt eerst noordwaarts naar Quitman, om vervolgens aan een dubbelnummering met de US 84 tot aan Valdosta te beginnen. De dubbelnummering US 84/221 is een 2x2 divided highway en heeft een aansluiting op de Interstate 75. In Valdosta splitsen de US 84 en US 221, waarbij de US 221 een meer secundaire route in noordoostelijke richting volgt. Dit is een enkelbaans weg door dunner bevolkt plattelandsgebied dat bestaat uit bossen en weilanden. De voornaamste plaatsjes op de route zijn Lakeland, Douglas en Hazlehurst. Noordelijk van Hazlehurst steekt men de Altamaha River over.

De US 221 voert vanaf hier pal noordwaarts en verloopt via kleine plaatsjes zoals Mount Vernon en Soperton. Ten noordoosten van Soperton is een aansluiting op de Interstate 16. De US 221 verloopt dan op niet al te grote afstand parallel aan de US 1. Waar de US 1 nog enig doorgaand verkeer tussen de regio's verwerkt, is de US 221 een secundaire route waar nauwelijks plaatsen van enig belang aan liggen. Tussen Louisville en Wrens is de US 221 met de US 1 dubbelgenummerd. Dit is een enkelbaans weg.

Noordelijk van Wrens vormt de US 221 een regionale bypass van de stad Augusta. Waar de US 1 door de stad gaat, verloopt de US 221 via kleine dorpjes ruim ten westen en noorden van Augusta langs. Er is een aansluiting op de Interstate 20, waarna de US 221 via de J. Strom Thurmond Dam de Savannah River oversteekt. De dam ligt op de grens met de staat South Carolina, daarna gaat de US 221 in South Carolina verder naar Greenwood en Spartanburg.

Geschiedenis

De US 221 werd in 1930 aan het netwerk toegevoegd, maar verliep destijds alleen in North Carolina. Dat de US 221 door Georgia verliep was pas vanaf 1954 het geval, toen de US 221 vanaf Greenwood, South Carolina naar Perry, Florida werd verlengd, en de huidige route door Georgia tot stand kwam.[1] De US 221 is een kunstmatige route die geen plaatsen van enige omvang aandoet behalve Valdosta, waar de route met de US 84 samenvalt. De US 221 wordt gekenmerkt door TOTSO's en is nauwelijks opgewaardeerd.

Tussen 1946 en 1954 werd de J. Strom Thurmond Dam aangelegd, een grote stuwdam in de Savannah River op de grens met South Carolina. Hiermee ontstond het grote Lake Strom Thurmond. De US 221 werd bij het gereedkomen van de dam over de stuwdam geleid, tot in Georgia.

De US 221 heeft nagenoeg geen upgrades gekend, behalve de dubbelnummering met de US 84 tussen Quitman en Valdosta zijn geen delen naar 2x2 rijstroken verbreed en geen omleggingen bij plaatsen gerealiseerd. De US 221 geldt daardoor als één van de meest onbelangrijke US Highways in Georgia.

Referenties

Interstates en US Highways in de staat Georgia

               

                         

Atlanta

  U.S. Highway 221

FloridaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginia