Hoofdmenu openen

US 23 in Virginia

Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 7 mei 2019 om 19:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
US 23.svg
US 23 VA map.png
US 23
Begin Weber City
Einde Pound
Lengte 61 mi
Lengte 98 km

De US 23 is een US Highway in de Amerikaanse staat Virginia. De weg vormt een noord-zuidroute in het uiterste zuidwesten van de staat en telt overal minimaal 2x2 rijstroken, maar is amper een snelweg. De route is 98 kilometer lang.

Routebeschrijving

 
De US 23 bij Weber City.

Even ten zuiden van Weber City komt de US 23 in Tennessee vanaf Kingsport de staat binnen, en kruist dan een bergrug, waarna de weg op de US 58 en US 421 invoegt, die vanaf Bristol komen. De weg is dan feitelijk een snelweg en loopt door een smal dal naar het westen. Bij Duffiel slaan beide wegen naar het westen af, richting Middlesboro in Kentucky, waarna de US 23 naar het noorden loopt, met 2x2 rijstroken. De weg komt door een bergachtig en bebost gebied, en vormt vanaf Big Stone Gap een stukje een snelweg. De weg stijgt dan naar ruim 700 meter hoogte, om dan de grens met Kentucky over te steken. De US 23 in Kentucky loopt verder richting Huntington.

Geschiedenis

De US 23 werd in 1926 gecreëerd. De route liep toen nog niet door Virginia, dat gebeurde in 1930 toen de route vanaf Maysville, Kentucky naar Atlanta, Georgia verlengd werd. De route was vanaf dat moment al volledig geasfalteerd. Zoals veel wegen in de Appalachian Mountains is de US 23 opgewaardeerd naar een divided highway met 2x2 rijstroken om het gebrek aan snelwegen op te vangen. Dit was Corridor B van het Appalachian Development Highway System.

Het eerste deel dat verbreed werd naar 2x2 rijstroken was het zuidelijkste deel tussen de grens met Tennessee en Weber City. Tegen 1975 was bijna de hele US 23 van 2x2 rijstroken voorzien. In 1980 werd het noordelijkste deel over de Pound Gap op de grens met Kentucky naar 2x2 rijstroken verbreed. In 1986 opende de omlegging van Esserville voor het verkeer en in 1991 opende de bypass van Norton.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Virginia

                

                             

  U.S. Highway 23

FloridaGeorgiaNorth CarolinaTennesseeVirginiaKentuckyOhioMichigan