Hoofdmenu openen
US 411.svg
US 411 GA map.png
US 411
Begin Cave Spring
Einde Tennga
Lengte 112 mi
Lengte 180 km

De US 411 is een US Highway in de Amerikaanse staat Georgia. De weg vormt een secundaire oost-west en noord-zuidroute in het noordwesten van de staat. De belangrijkste stad op de route is Rome. De weg is 180 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Cave Spring komt de weg vanuit Alabama de staat binnen. De US 411 in Alabama komt vanuit de stad Gadsden en loopt dan rechtstreeks naar Rome, waar de weg kortstondig is dubbelgenummerd met de US 27, de weg vanaf La Grange naar Chattanooga. De weg telt na Rome 2x2 rijstroken tot aan Cartersville, waar de weg de US 41 kruist, en vlak daarna de Interstate 75, de snelweg van Atlanta naar Chattanooga. De weg buigt dan naar het noorden af en loopt door de zuidelijke uitlopers van de Appalachian Mountains en telt 2x1 rijstroken. Men komt dan nog vooral door dorpjes. Bij Chatsworth kruist men de US 76, de weg van Chattanooga in Tennessee naar Anderson in South Carolina. De weg steekt dan bij het toepasselijke dorpje Tennga de grens met Tennessee over. De US 411 in Tennessee gaat dan verder naar Knoxville.

Geschiedenis

Het nummer US 411 werd meermaals toegekend tot de huidige US 411 aan het netwerk van US Highways werd toegevoegd in 1934. Al vanaf het begin verliep de US 411 door Georgia, de route verliep destijds van Gadsden, Alabama tot Tennga, Georgia. Tennga is een portemanteau van Tennessee en Georgia, dit dorp ligt op de grens van beide staten aan de zijde van Georgia. Daarmee eindigde de US 411 op de grens tussen Georgia en Tennessee. In 1940 werd de route verder noordwaarts tot in Tennessee verlengd.[1]

De US 411 verliep oorspronkelijk tot in het centrum van Cartersville, een omweg op het kantelpunt van de oost-west naar noord-zuidroute. In de jaren '50 werd de 2x2 US 41 aangelegd als bypass van Cartersville, daarop lift ook de US 411 mee zodat de route niet meer de omweg via het centrum van Cartersville maakt. In de jaren '60 is het 30 kilometer lange traject tussen Rome en Cartersville naar een 2x2 divided highway verbreed, hiermee was de US 411 één van de eerste langere stukken 2x2 in Georgia die geen invalsweg van Atlanta is, alhoewel het 2x2-deel indertijd wel overging op de US 41 naar Atlanta.

Midden jaren '80 is de passage door Chatsworth naar 4 rijstroken verbreed, dit valt samen met de US 76. Eind jaren '80 is het deel tussen Chatsworth en Eton naar 4 rijstroken verbreed. Al sinds de jaren '90 is een zuidoostelijke bypass van Rome gepland, waar de US 411 op mee zou liften, maar deze is nog niet gerealiseerd.

Referenties

Interstates en US Highways in de staat Georgia

               

                         

Atlanta

  U.S. Highway 411

AlabamaGeorgiaTennessee