Uganda

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Uganda.svg
Uganda
Uganda.png
Hoofdstad Kampala
Oppervlakte 236.040 km²
Inwonertal 41.488.000
Lengte wegennet 1.800 km
Lengte snelwegennet 51 km
Eerste snelweg 2018
Benaming snelweg expressway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode EAU[1]

Uganda is een binnengesloten[2] land in centraal Afrika. Het land is circa 6 keer zo groot als Nederland en telt 41 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kampala.

Inleiding

Uganda ligt in de overgang van Centraal naar Oost Afrika, aan het immense Victoriameer. Het land grenst in het noorden aan Zuid-Sudan, in het oosten aan Kenya, in het zuiden aan Tanzania en Rwanda en in het westen aan de Democratische Republiek Congo. De hoofdstad Kampala ligt vlakbij het Victoriameer in het midden van het land. Uganda meet circa 550 kilometer van oost naar west en 530 kilometer van noord naar zuid. Buiten Kampala zijn er weinig andere grote steden van belang, alleen wat regiostadjes als Entebbe, Tororo en Gulu. Een groot deel van de bevolking woont op het platteland. Het land vormt de overgangszone van de savannes in het noorden naar de jungles van het zuiden. Naast het immense Victoriameer zijn ook het Albertmeer en Edwardmeer van belang, evenals het Kyogameer, een stuwmeer.

Uganda werd in 1962 van het Verenigd Koninkrijk onafhankelijk en werd een dictatuur onder Idi Amin in de jaren 70. Daarna volgden interne conflicten en Uganda had grote delen van de DRC onder controle tijdens de Tweede Congo-oorlog. Uganda is een democratisch land. Het land gold door de interne conflicten lange tijd als één van de armste landen van de wereld, maar is in recente jaren wat opgekrabbeld. Het land heeft veel grondstoffen, zowel voor de landbouw, mijnbouw als voor de olie- en gasindustrie. Het is één van de weinige landen in de regio waar de dienstensector de economie overheerst. Het inkomen ligt op circa $ 1.200 per inwoner. In Uganda zijn het Engels en Swahili officiële talen, daarnaast worden nog talloze andere talen gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Uganda is niet erg uitgebreid, maar bedient alle grotere steden. Het wegennet is vooral dun in het noorden. Zandwegen worden onberijdbaar na regenval, en regenval is frequent in Uganda, wat transport buiten de hoofdassen bemoeilijkt. Vanuit Kampala lopen diverse wegen uit, zoals de A109 van Kampala naar Busia aan de grens met Kenya, de belangrijkste transportas voor internationaal verkeer. Tevens wordt de weg van Kampala via Gulu naar de grens met Sudan frequent gebruikt, ook voor verkeer naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Twee wegen lopen naar het westen, die zich splitsen naar Beni in de DRC en naar Kigali in Rwanda. Langs het Victoriameer loopt een hoofdweg naar Bukoba in Tanzania.

In Uganda is één autosnelweg, de 51 kilometer lange Kampala - Entebbe Expressway. Rondom de hoofdstad Kampala loopt een noordelijke ringweg, die deels ongelijkvloers, maar enkelbaans is uitgebouwd. Eén van de belangrijkste wegen is de deels 2x2 weg vanaf Kampala naar de luchthaven van Entebbe, die in 2018 is ontlast met de openstelling van de Kampala - Entebbe Expressway. Het verkeer in Kampala is chaotisch. Alleen de belangrijkste hoofdwegen door Kampala zijn verhard, vrijwel alle zijstraten zijn onverhard.

Flag of Uganda.svgHoofdwegen in Uganda Flag of Uganda.svg

A104A109

Kampala BypassKampala - Entebbe ExpresswayKampala - Jinja Expressway


Nieuwe snelwegen

Er zijn een aantal nieuwe snelwegen in Uganda gepland;

  • Kampala - Jinja (2x4, tolweg)
  • Kampala - Mpigi
  • Kampala - Bombo

Wegnummering

Er is weinig bekend over de wegnummering van Uganda. Het land heeft een geïntegreerde wegnummering met Kenya en Tanzania, maar welke routes waar lopen is nog niet bekend.

Bewegwijzering

Er lijkt amper bewegwijzering te zijn in Uganda, wat er staat lijkt op dat van het Verenigd Koninkrijk.

Referenties

  1. East Africa - Uganda
  2. Een land dat niet aan zee ligt
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan