Västmanland

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 19 jun 2014 om 16:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Factbox staat | vlag= Vastmanland COA.png | land= Vastmanland map.png | Hoofdstad = Västerås | Grootste stad = Västerås | Oppervlakte = 5.146 km² | Inwonerta...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vastmanland COA.png
Vastmanland map.png
Hoofdstad Västerås
Grootste stad Västerås
Oppervlakte 5.146 km²
Inwonertal 253.000
Lengte snelwegennet 86 km
Eerste snelweg 1961
Afkorting

Västmanland is een län (provincie) van Zweden, gelegen in het zuiden van het land. De provincie is één van de kleinste en telt circa 250.000 inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Västerås.

Inleiding

Västmanland is een kleine provincie gelegen in het binnenland van Zweden, op de overgang van zuid- naar midden-Zweden. De provincie grenst kloksgewijs aan Dalarna, Uppsala, Södermanland en Örebro. De provincie meet 80 bij 100 kilometer en heeft een vierkantige vorm. De hoofdstad en grootste stad is Västerås. De plaatsen Arboga, Köping, Sala en Fagersta zijn van regionaal belang.

De provincie heeft ondanks de beperkte oppervlakte toch een wat afwisselend landschap. Het zuiden en oosten is open, met veel weilanden, terwijl het midden en noorden dicht bebost is. Het zuiden wordt gedomineerd door de merengebieden Mälaren en Hjälmaren. In het noorden en westen zijn kleinere meren.

Wegennet

De E18 en E20 lopen door Västmanland. Deze zijn ten westen van Arboga dubbelgenummerd, maar splitsen zich dan rond Mälaren, een noordelijke route grotendeels als motorväg via Västerås, en een zuidelijke route als hoofdweg richting Eskilstuna. De E18 is voor Västmanland meer van belang dan de E20.

Enkele rijkswegen doorkruisen Västmanland. De RV 56 vormt een noord-zuidroute via Västerås naar Sala. De RV 66 begint in Västerås en verloopt noordwestwaarts via Fagersta. De RV 68 snijdt door het noordwesten van de provincie en loopt ook via Fagersta. De RV 70 doorkruist het noordoosten van Västmanland en verloopt via Sala, evenals de RV 72, die in Sala begint en naar Uppsala loopt.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland