Węzeł Legnica

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 6 okt 2015 om 18:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Knooppunt NL | knooppuntnaam = Legnica | kaart= Legnica.png | Kruisende wegen = 50px|link=A4 (Polen)Afbeelding:S3-PL.svg|50px|link=S3 (...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Legnica
Legnica.png
Kruisende wegen A4-PL.svgS3-PL.svg
Type dubbel trompet
Opengesteld 2018

Het Węzeł Legnica is een knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Legnica in Dolnośląskie. Hier kruist de A4 de S3.

Naamgeving

De werknaam voor het knooppunt is 'Legnica II', vernoemd naar de stad Legnica waarbij het gelegen is. Legnica is één van de grotere plaatsen in de ruime regio.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een dubbel trompetknooppunt, waartussen een tolstation gerealiseerd kan worden. Het knooppunt is gelegen bij het gehucht Szymanowice, ten zuidwesten van Legnica. De A4 en S3 tellen beiden 2x2 rijstroken. Het knooppunt is gelegen in glooiend weidegebied op circa 150 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De A4 ter plekke is aangelegd in de tijd dat dit gebied nog tot Duitsland behoorde, en is als Reichsautobahn op 27 september 1937 opengesteld voor het verkeer. Dit was één van de eerste snelwegen in Europa. De A4 had lange tijd slechte betonplaten en is in 2006 gerenoveerd, waarbij echter geen vluchtstrook is aangebracht.

Toekomst

De aanleg van het knooppunt Legnica valt onder het contractdeel van de S3 tussen Lubin-Zuid en Legnica. Op 27 februari 2015 werden de contracten van dit design-buildproject getekend, waarna het knooppunt tussen 2016 en eind 2018 wordt aangelegd.[1]

Referenties

Knooppunten in Polen

BaliceBiałe BłotaBielany WrocławskieBieżanówBrzęczkowiceBydgoszcz-PołudnieCzerniewiceElbląg-WschódGdańsk-PołudnieGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaWęzeł Kraków-PołudnieKrzesinyKrzyżowaKurów-ZachódLegnicaŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczPiotrków TrybunalskiPodwarpiePoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe