Węzeł Piotrków Trybunalski-Północ

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 26 okt 2012 om 17:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Knooppunt NL | knooppuntnaam = Piotrków Trybunalski-Północ | kaart= Piotrkow Trybunalski-Polnoc.png | Kruisende wegen = {{PL A|1}}{{PL S|8}} | Type = splitsing...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Piotrków Trybunalski-Północ
Piotrkow Trybunalski-Polnoc.png
Kruisende wegen A1-PL.svgS8-PL.svg
Type splitsing
Opengesteld 00-00-1989

Het Węzeł Piotrków Trybunalski-Północ is een knooppunt in Polen. Hier kruist de A1 de S8.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Piotrków Trybunalski waar het bij gelegen is. Północ betekent noord, het knooppunt ligt dus aan de noordzijde van Piotrków Trybunalski.

Kenmerken

Het knooppunt is een reguliere splitsing en is onvolledig. Afslaand verkeer kan alleen vanaf Katowice naar Warszawa en omgekeerd. Verkeer vanaf Łódź naar Warszawa is niet mogelijk. In het knooppunt vormt de A1 de doorgaande verbinding, de S8 slaat hier af. Het knooppunt is derhalve eenvoudig met slechts één kunstwerk, het viaduct voor verkeer vanaf Warszawa naar Katowice. Wel zijn beide verbindingswegen tweestrooks. De A1 telt kortstondig 2x3 rijstroken ten zuiden van het knooppunt, de rest telt 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

In de jaren 70 is de Gierkówka aangelegd, de vierstrooks weg van Warszawa naar Katowice. Dit was geen snelweg, de weg was gelijkvloers. Deze weg werd in 1976 opengesteld, maar delen waren mogelijk al wel eerder gereed. In 1989 opende de A1 vanaf Tuszyn tot Piotrków Trybunalski, waarmee het ongelijkvloerse knooppunt ontstond. Pas in 2012 is de DK8 richting Warszawa omgebouwd tot de S8 met ongelijkvloerse kruisingen, maar het knooppunt is hierbij niet wezenlijk gewijzigd.

Toekomst

De verbinding van Łódź naar Warszawa en vice versa ontbreekt op dit knooppunt. Dit kan veranderd worden door er een half sterknooppunt van te bouwen, maar ook een verlenging van de S8 vanaf Łódź naar Tomaszów Mazowiecki is mogelijk, waarbij doorgaand verkeer een kortere route krijgt.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBiałe BłotaBielany WrocławskieBieżanówBrzęczkowiceBydgoszcz-PołudnieCzerniewiceElbląg-WschódGdańsk-PołudnieGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaWęzeł Kraków-PołudnieKrzesinyKrzyżowaKurów-ZachódLegnicaŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczPiotrków TrybunalskiPodwarpiePoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe