Węzeł Poznań–Zachód

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 21 feb 2011 om 13:24 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Knooppunt NL | knooppuntnaam = Poznań–Zachód | kaart= Poznan-Zachod.png | Kruisende wegen = 50px|link=A2 (Polen)[[Afbeelding:S5-PL.svg|5…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Poznań–Zachód
Poznan-Zachod.png
Kruisende wegen A2-PL.svgS5-PL.svgS11-PL.svg
Type dubbel trompet
Opengesteld 2012

Het Węzeł Poznań–Zachód is een in aanleg zijnd knooppunt in Polen, gelegen bij de stad Poznań. Hier kruist de A2 de S5 en S11.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de stad Poznań. Poznań–Zachód betekent letterlijk "Poznań-West". In eerste stages werd het knooppunt ook als Węzeł Głuchowo aangeduidt, naar het dorpje dat direct ten zuiden van het knooppunt ligt. In een poging om de knooppuntnamen wat duidelijker te maken voor ter plekke onbekenden is gekozen voor het beter bekende Poznań.

Configuratie

Het knooppunt wordt vormgegeven als een dubbel trompetknooppunt, waarbij de 2x2 A2 de doorgaande richting van Berlin naar Poznań vormt. De S5 zal vanuit Wrocław overgaan in de S11 naar Koszalin. De S5 en S11 verlopen dus via een TOTSO en zijn met de A2 dubbelgenummerd, tot aan het Węzeł Kresziny]] voor de S11 en nog iets oostelijker voor wat betreft de S5. Het tolstation van de A2 ligt iets ten westen van het Węzeł Poznań–Zachód. Het knooppunt ligt in een open omgeving ten zuidwesten van de stad Poznań op circa 80 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Op 27 oktober 2004 opende de A2 tussen Nowy Tomyśl en het Węzeł Komorniki bij Poznań.

Toekomst

Momenteel is de S11 vanaf het Węzeł Poznań–Zachód tot aan Złotkowo in aanleg als westelijke bypass over een lengte van 27,1 kilometer. Dit deel moet in 2012 worden opengesteld voor het verkeer. De S5 moet vanaf het Węzeł Poznań–Zachód naar Wroncyn over 16 kilometer in 2012 in aanleg gaan.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBielany WrocławskieBieliceBrzęczkowiceBydgoszcz-BłonieBydgoszcz-PołudnieBydgoszcz-ZachódChwaszczynoElbląg-WschódEłk-WschódGdańsk-PołudnieGdynia-Wielki KackGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaKraków-BieżanówWęzeł Kraków-PołudnieKrzyżowaKurów-ZachódLegnica-PołudnieŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczOstróda-PołudniePiotrków Trybunalski-ZachódPodwarpiePoznań-KrzesinyPoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczToruń-PołudnieWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe