Węzeł Warszawa-Lotnisko

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Warszawa-Południe
Warszawa-Poludnie.png
Kruisende wegen S2-PL.svgS79-PL.svg
Type klavermolen
Opengesteld 2013

Het Węzeł Warszawa-Południe is een knooppunt in Polen, gelegen bij de hoofdstad Warszawa, waar de S2 de S79 kruist.

Naamgeving

Het Węzeł Warszawa-Południe betekent letterlijk het Knooppunt Warszawa-Zuid. Alhoewel er meer knooppunten langs de zuidzijde van Warszawa komen, ligt deze wel precies in het midden van de zuidkant van de stad. Een werknaam van het knooppunt was voorheen "Lotnisko", wat luchthaven betekent vanwege de nabijheid van Warszawa-Chopin Airport.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klavermolen. Het is een vrij krap knooppunt, met name aan de oostzijde vanwege de spoorlijn Warszawa - Radom die er pal langs loopt. De westkant is vormgegeven als een regulier klaverblad, echter de verbindingen vanaf vanaf zuid naar west en vanaf west naar noord zijn vormgegeven als verbindingswegen van een windmolenknooppunt, met krappe boogstralen. Een deel van het knooppunt ligt verdiept onder maaiveld. De S2 gaat onder de S79 door, die op maaiveld ligt. Naar het zuiden moet later de S7 aansluiten. De S2 is de zuidelijke bypass van Warszawa, de S79 is een korte noord-zuidsnelweg langs de luchthaven.

Toekomst

De aanleg van het knooppunt begon in 2009 als onderdeel van de S79. Later in 2009 begonnen ook de werkzaamheden aan de S2 ten westen en oosten van het knooppunt. De hoofdwerkzaamheden aan het knooppunt en de onderdoorgang onder de spoorlijn zijn in 2011-2013 uitgevoerd. Het knooppunt moet medio 2013 worden opengesteld, samen met de S2 en S79.

In de toekomst zal de S7 uit Radom hier ook aansluiten, het knooppunt is hier al volledig op voorbereid, alle verbindingswegen zijn reeds gerealiseerd.

Referenties


Knooppunten in Polen

BaliceBiałe BłotaBielany WrocławskieBieżanówBrzęczkowiceBydgoszcz-PołudnieCzerniewiceElbląg-WschódGdańsk-PołudnieGliwice-SośnicaGoleniówJordanowoKępnoKielce-zachódKomornikiKonotopaWęzeł Kraków-PołudnieKrzesinyKrzyżowaKurów-ZachódLegnicaŁódź-PółnocŁódź-PołudnieLublin-RudnikLublin-SławinekOlsztyn-PołudnieOlsztynek-ZachódOpaczPiotrków TrybunalskiPodwarpiePoznań–WschódPoznań–ZachódPyrzowiceRaczkiRóżaRzeszów-WschódRzeszów-ZachódSzczecin-KluczWarszawa-LubelskaWarszawa-PołudnieWrocław-PółnocWrocław-Południe