Wapusk Trail

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapusk Trail map.png

Wapusk Trail, ook wel bekend als de Fort Severn Winter Road, is een winter road in Canada, gelegen in de provincies Manitoba en Ontario. De winter road is de langste ter wereld[1] en loopt vanaf Gillam in Manitoba via Fort Severn naar Peawanuck in Ontario. De winter road is 752 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Wapusk Trail begint in Gillam, een dorpje in Northern Manitoba. Hier eindigt de provincial road 280 uit Thompson. Deze weg is grotendeels een gravelweg. Gillam ligt over de weg op 1.050 kilometer afstand van Winnipeg. Gillam ligt aan de spoorlijn naar Churchill. Het is één van de weinige plaatsen waar men de Nelson River kan oversteken.

Vanaf Gillam voert de winter road oostwaarts door één van de meest afgelegen gebieden van Canada. De enige andere plaats op de route is Shamattawa, 196 kilometer ten oosten van Gillam. Het landschap bestaat uit toendra met lage bebossing. Op 286 kilometer van Gillam volgt de grens met de provincie Ontario. Vanaf hier voert Wapusk Trail naar Fort Severn, de noordelijkste plaats in Ontario, gelegen aan de Severn River. Fort Severn ligt 520 kilometer ten oosten van Gillam, en is het eindpunt van het meeste verkeer op de winter road. Vanaf Fort Severn gaat een secundaire tak verder oostwaarts tot Peawanuck, dat nog 200 kilometer ten oosten van Fort Severn ligt. Peawanuck ligt aan de Winisk River, ongeveer 30 kilometer van de monding in de Hudson Bay.

Gebruik

Wapusk Trail wordt beschouwd als één van de lastigste winter roads in Canada, met name omdat hij zo afgelegen is. Peawanuck ligt hemelsbreed 550 kilometer ten noorden van de Highway 11 in Ontario, maar ertussen ligt enkel wildernis, zonder wegen en ook zonder winter roads. Men moet dus helemaal omrijden via Manitoba. De afstand vanaf de Highway 11 tot Peawanuck is via Winnipeg, Gillam en de Wapusk Trail bijna 3.000 kilometer, waarvan 290 kilometer over gravelweg en 750 kilometer over winter roads. Voorzieningen zijn er op de route nauwelijks. Veel chauffeurs rijden in konvooi om elkaar bij te kunnen staan bij problemen. De rit vanaf Winnipeg naar Fort Severn duurt vaak ongeveer 3 tot 4 dagen enkele reis, meer tijdens slechte weersomstandigheden. De gemiddelde snelheid ligt veelal op 30-40 km/h.

Alhoewel de Wapusk Trail één van de meest afgelegen routes in Noord-Amerika is, en het de verst berijdbare winter road in deze regio is - de enige die de Hudson Bay bereikt - ligt hij relatief zuidelijk vergeleken met Europa. Fort Severn ligt op 56 graden noorderbreedte, vergelijkbaar met Denemarken. Daardoor heeft men relatief veel meer daglicht dan boven de poolcirkel. Op de kortste dagen is hier toch nog 7 uur daglicht, eind februari is dit bijna 10 uur.

Aanleg

Het deel in Ontario wordt jaarlijks ontwikkeld door het Ministry of Northern Development and Mines. De aanleg van de winter road naar Fort Severn en Peawanuck kost meestal circa $ 300,000 per seizoen. Wapusk Trail is de enige winter road van Ontario die alleen vanuit een andere provincie te bereiken is. De Wapusk Trail ligt dus solitair van andere winter roads in Ontario. De afstand vanaf de rest van Ontario tot Fort Severn is daarom enorm.

Naam

Wâpask / Wapusk is het woord in het Cree voor 'ijsbeer'. Oostelijk van Peawanuck is het Polar Bear Provincial Park.

Zie ook

Referenties