Washington, D.C.

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2010 om 19:13
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten, en ligt in het District of Columbia. Samen vormen ze één entiteit. Daaromheen liggen de voorsteden in Virginia en Maryland. Washington zelf telt 588.000 inwoners, met een stedelijk gebied van 5,3 miljoen inwoners.

De agglomeratie

De agglomeratie ligt op beide oevers van de rivier de Potomac. De agglomeratie is sterk bebost, en strekt zich uit over 55 kilometer van oost naar west, en 60 kilometer van noord naar zuid. De stad ligt op zo'n 180 kilometer uit de kust, alhoewel de diverse zeearmen van de Chesapeake Bay tot aan de stad reiken. Het laagste punt is dan ook zeeniveau. Veel hoger dan 140 meter gaat het stedelijk gebied niet. De grootste voorsteden zijn Arlington en Alexandria, en daaromheen liggen in Virginia talloze kleinere voorsteden in de bossen. Het stedelijk gebied is dan ook niet dicht bebouwd. Dit geldt ook voor de voorsteden in Maryland, waarvan de grootste amper meer dan 50.000 inwoners tellen. De huisvesting in Maryland is goedkoper dan in Virginia.

De agglomeratie Washington is feitelijk vastgegroeid aan die van Baltimore, die naar het noordoosten ligt. Baltimore is op zijn beurt weer vastgegroeid aan Philadelphia, die weer aan New York zit, en die weer aan het stedelijk gebied van Connecticut en Massachusetts bij Boston. Samen vormen deze agglomeraties het zogenaamde Boswash-gebied, het stedelijke gebied aan de oostkust van Boston tot Washington. Verder ligt Washington niet ver van de hoofdstad van Maryland, namelijk Annapolis.

Het klimaat is vochtig en subtropisch. In de winter kan het wel vrij koud worden, met sneeuw. Overblijfselen van orkanen kunnen voor overvloedige regenval zorgen, en hoogtij kan de rivier de Potomac dermate opstuwen dat overstromingen mogelijk zijn. Washington is een stad die wordt geassocieerd met bureaucratie, aangezien de federale overheid hier zit, en tal van andere organisaties. Dit zorgt ervoor dat er veel geforenst wordt tussen de voorsteden en Washington.

Het wegennet

De stad wordt ontsloten door de ringweg Capital Beltway, de I-495. De I-95 komt vanuit het zuiden, en lift mee op de ringweg, en loopt dan verder richting Baltimore en New York. Vanuit het westen komt de I-66, die noordelijk Virginia met de stad verbindt. Andere hoofdroutes van de Interstates doen de stad niet aan, de I-70 loopt wat verder naar het noorden naar Baltimore, en de I-97 verbindt Annapolis met Baltimore ten oosten van de stad. Wel zijn er tal van hulproutes, zoals de I-295 en I-395, die de zuidelijke voorsteden bedienen, en de I-270 die naar het noordwesten loopt, en de verbinding naar Pittsburgh is. Verder vult de US 50 dit netwerk aan, en verbindt Washington met Annapolis.

Daarnaast zijn er tal van State Routes en Parkways die het netwerk op lokaal niveau aanvullen. De ringweg telt overal 2x4 rijstroken, maar enkele inkomende snelwegen kennen een aantal bottlenecks met 2x2 rijstroken. Gezien het inwonertal is het snelwegennet vrij ondergedimensioneerd. Rond het Pentagon komen veel snelwegen samen, zodat hier een ingewikkeld web van knooppunten ontstaat. Er zijn enkele tolwegen of tolstroken aanwezig rond de agglomeratie. Ook kennen enkele snelwegen HOV-lanes.

Het lokale wegennet van Washington is een gridmodel, met in tegenstelling tot veel andere steden met een grid, ook veel diagonale wegen, die samenkomen bij het Capitool. Het onderliggend wegennet is buiten Washington zelf niet in een grid, met een aantal grote doorgaande wegen, en verder kronkelende woonstraten, zodat veel verkeer de snelweg neemt.

Congestie

Washington kende altijd erg veel congestie op de zuidelijke ringweg, doordat de brug over de Potomac slechts 2x3 rijstroken telde. Nu zijn daar 12 rijstroken beschikbaar, en tevens is het Springfield interchange aangepast, zodat de files hier verleden tijd zijn. Op andere inkomende snelwegen zijn vrij veel bottlenecks, en hier komen vaak lange files voor. De reistijd in Washington is voor forenzen landelijk gezien, behoorlijk hoog, meer dan 20% heeft een reistijd van meer dan een uur. Slechts 20% heeft een reistijd van minder dan 20 minuten, het hoogste aantal in het land.

Expressways in Washington D.C.

Interstate 66Interstate 95 (VA) (VA) • Interstate 95 (MD) (MD) • Interstate 270Interstate 295Interstate 370Interstate 395 (VA)Interstate 395 (DC)Interstate 495 (VA) (VA) • Interstate 495 (MD) (MD)

US 50 John Hanson FreewayMD Route 4.svgMD Route 5.svgVirginia 7.svgSR-27 Washington BoulevardVirginia 28.svgSR-110 Jefferson Davis HighwayMD Route 200.svgSR-267 Dulles Airport Toll RoadVirginia 286.svgSR-295 Washington-Baltimore Parkway

Clara Barton ParkwayGeorge Washington Memorial ParkwaySuitland Parkway