Weigh station

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 24 jan 2016 om 00:49 (→‎Werking)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weigh Station-1.jpg
Weigh Station-2.jpg

Een weigh station is een weegbrug langs snelwegen in de Verenigde Staten en Canada. Het is bedoeld om vrachtwagens te wegen en voor handhaving van het maximumgewicht. Ze worden ook wel een scale genoemd.

Toepassing

De weigh stations staan vaak langs Interstate Highways en bij grensovergangen. Weigh stations zijn niet standaard in gebruik, de meeste staten hebben slechts een handjevol weigh stations. Lichten geven aan of vrachtwagens naar de weigh station moeten of niet. Naast de handhaving op de naleving van het maximumgewicht (80.000 pond of 36,2 ton) kan ook gecontroleerd worden op de staat van het voertuig, de rijtijden en belastingen. Vroeger werden weegstations vooral gebruikt voor het betalen van wegenbelasting, tegenwoordig wordt dit naar rato verdeeld over de staten. De wegenbelasting kan bij een weegstation betaald worden aangezien de VS veel eigen rijders (owner-operators) kent.

Weigh stations worden onderhouden en bemand door medewerkers van het Department of Transportation (DOT) of Department of Motor Vehicles (DMV). Daarnaast controleert de snelwegpolitie of de staatspolitie ook op de weegstations. Vrachtwagens met een zwaarder gewicht dan 80.000 pond mogen wel rijden, maar alleen met een ontheffing voor een bepaalde tijd, vooral in het geval van niet-deelbare ladingen.

Tegenwoordig hebben steeds meer staten een Weigh-in-Motion systeem waarbij vrachtwagens al rijdende gewogen worden om het tijdsverlies te beperken. Nieuwere weegstations hebben een AVI (Automatic Vehicle Identification) waarbij de vrachtwagen gewogen wordt, en al dan niet met een verkeerslicht aan de kant worden gezet bij het eigenlijke weegstation. Vaak zijn dit ook steekproeven, maar transporteurs die vaak de regels aan hun laars lappen lopen door de AVI een hogere kans om gecontroleerd te worden.

Werking

Voor het weigh station langs de snelweg staat een vast bord met oranje of gele lichten. Als deze knipperen of aan staan moeten vrachtwagens altijd de afrit naar het weigh station nemen. Daarna rijdt een vrachtwagen vaak over een 'weigh in motion' (WiM) systeem, waarbij vrachtwagens die leeg zijn of ver onder de limiet liggen, vaak automatisch de 'bypass' mogen nemen en direct de snelweg weer oprijden om hun weg te vervolgen. Tevens is er een AVI (Automatic Vehicle Identification) camera aanwezig waarbij structurele overtreders vaak standaard naar de weigh station moeten om gecontroleerd te worden. Ook beladen vrachtwagens moeten vervolgens gewogen worden. Naast het totaal gewicht wordt gekeken naar het gewicht per as. Als er zaken niet in orde zijn worden vrachtwagens aan een nadere inspectie onderworpen zoals de conditie van het voertuig, de naleving van de rijtijden en andere gebreken.

Mocht het aanbod van vrachtwagens te hoog zijn en er een lange wachtrij ontstaan die mogelijk terugslaat tot op de autosnelweg, dan doven de knipperende lichten en kunnen vrachtwagens hun weg vervolgen over de snelweg. Weigh stations zijn vaak gelegen op plekken buiten de drukste truckcorridors, met name in de buurt van staatsgrenzen.

In sommige staten worden ook verplaatsbare weigh stations gebruikt voor tijdelijke controles. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de staat North Dakota waar veel olie gewonnen wordt en veel overbeladen vrachtwagens rondrijden die geen grote afstanden afleggen.

Zie ook

Externe links

Referenties