Zubringer: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina: thumb|300px|right|Een Zubringer aan de bovenkant van deze kaart bij Genève, [[Zwitserland.]] Een '''Zubringer''' (letterlijk: ''toebrenger'') is een aft...)
 
(Redundantie)
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Afbeelding:Zubringer.gif|thumb|300px|right|Een Zubringer aan de bovenkant van deze kaart bij Genève, [[Zwitserland]].]]
 
[[Afbeelding:Zubringer.gif|thumb|300px|right|Een Zubringer aan de bovenkant van deze kaart bij Genève, [[Zwitserland]].]]
  
Een '''Zubringer''' (letterlijk: ''toebrenger'') is een aftakking van een [[snelweg]] die de functie heeft om het verkeer van en naar een snelweg te stroomlijnen. Een zubringer is doorgaans niet veel langer dan 5 kilometer, en heeft weinig doorgaande functie. De term Zubringer wordt vooral gebruikt in het Duits, en bij discussies die over Duitstalige onderwerpen gaan. Een Zubringer is vergelijkbaar met een [[inprikker]]. Een Zubringer kan diverse classificaties hebben, een groot aantal zijn uitgebouwd als [[snelweg]] met 2x2 rijstroken, maar er zijn ook Zubringers die [[Autoweg]]en zijn, uitgebouwd als [[super two]]. Een Zubringer wordt vooral gebruikt voor situaties waarbij een snelweg en onderliggende hoofdweg elkaar kruisen, of parallel lopen, maar er niet een directe aansluiting is, of wanneer een grotere capaciteit bij een aansluiting noodzakelijk is. Zubringers zijn in de regel altijd volledig [[ongelijkvloers]] aangesloten op de [[snelweg]], maar niet altijd op de weg die een Zubringer verbindt met de snelweg.  
+
Een '''Zubringer''' (letterlijk vertaald: ''toebrenger'') is een aftakking van een (belangrijke) [[snelweg]] die de functie heeft om het verkeer vanuit het centrum van een stad of de stad zelf naar een snelweg van een hoogwaardige verbinding te voorzien. Een Zubringer is doorgaans niet veel langer dan 5 kilometer, en heeft een weinig doorgaande functie. De term Zubringer wordt vooral gebruikt in het Duits, en bij discussies die over Duitstalige onderwerpen gaan. Een Zubringer is vergelijkbaar met een [[inprikker]].
  
[[Categorie:Begrippen]]
+
Een Zubringer kan diverse classificaties hebben, een groot aantal zijn uitgebouwd als [[snelweg]] met 2x2 rijstroken, maar er zijn ook Zubringers die [[autoweg]]en zijn, uitgebouwd als [[super two]]. Een Zubringer wordt vooral gebruikt voor situaties waarbij een snelweg en onderliggende hoofdweg elkaar kruisen, of parallel lopen, maar er niet een directe aansluiting is, of wanneer een grotere capaciteit bij een aansluiting noodzakelijk is. Zubringers zijn in de regel altijd volledig [[ongelijkvloers]] aangesloten op de [[snelweg]], maar niet altijd op de weg die een Zubringer verbindt met de snelweg.
 +
 
 +
In Nederland zijn de Zijtak Strijp en de John F. Kennedylaan in Eindhoven goede voorbeelden van Zubringers.
 +
 
 +
[[Categorie:Wegtypes]]

Huidige versie van 19 sep 2017 om 06:58

Een Zubringer aan de bovenkant van deze kaart bij Genève, Zwitserland.

Een Zubringer (letterlijk vertaald: toebrenger) is een aftakking van een (belangrijke) snelweg die de functie heeft om het verkeer vanuit het centrum van een stad of de stad zelf naar een snelweg van een hoogwaardige verbinding te voorzien. Een Zubringer is doorgaans niet veel langer dan 5 kilometer, en heeft een weinig doorgaande functie. De term Zubringer wordt vooral gebruikt in het Duits, en bij discussies die over Duitstalige onderwerpen gaan. Een Zubringer is vergelijkbaar met een inprikker.

Een Zubringer kan diverse classificaties hebben, een groot aantal zijn uitgebouwd als snelweg met 2x2 rijstroken, maar er zijn ook Zubringers die autowegen zijn, uitgebouwd als super two. Een Zubringer wordt vooral gebruikt voor situaties waarbij een snelweg en onderliggende hoofdweg elkaar kruisen, of parallel lopen, maar er niet een directe aansluiting is, of wanneer een grotere capaciteit bij een aansluiting noodzakelijk is. Zubringers zijn in de regel altijd volledig ongelijkvloers aangesloten op de snelweg, maar niet altijd op de weg die een Zubringer verbindt met de snelweg.

In Nederland zijn de Zijtak Strijp en de John F. Kennedylaan in Eindhoven goede voorbeelden van Zubringers.